piątek, 5 lutego 2016

BARSZCZ CZERWONY

Składniki:
- 5 średnich podłużnych buraków (odmiana Rocket - doskonała mniej znana odmiana buraków (podłużne), są trochę słodsze niż okrągłe co czyni je smaczniejszymi, polecam spróbować!)
- Kostka wołowa
- sól
- pieprz
- Torebka barszczu czerwonego ekspresowego Winiary
- 2 łyżki stołowe octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki stołowe śmietany 18%
- Natka pietruszki.


Do 2 litrów wody wrzucamy rozdrobione na tarce buraki, kostkę wołową, nieco soli oraz pieprzu i gotujemy około 45 minut. Odcedzamy tak aby uzyskać czysty wywar.
Dodajemy torebkę barszczu ekspresowego Winiary i dwie łyżki stołowe octu 10%
W zależności od ilości wywaru można dodać dwie torebki i więcej octu.
Całość gotujemy jeszcze kilka minut i mieszamy tak aby barszcz w proszku dobrze się rozpuścił a ocet dobrze wymieszał z całością.
Do kubka/szklanki wsypujemy dwie szczypty soli i dodajemy 2 łyżki śmietany, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu barszczu i mieszamy tak, aby śmietana nam się nie zważyła. Po wymieszaniu, zawartość kubka/szklanki dodajemy do naszego barszczu i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy w kokilce z odrobiną świeżej natki pietruszki.
Barszcz w torebce wzmacnia smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz