piątek, 5 lutego 2016

BUŁKA Z PIECZARKAMI

Składniki:
- bagietka
- 25 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka śmietany
- masło
- sól
- pieprz


Bagietkę dzielimy na trzy równe części. W każdej części należy wydrążyć otwór (jak na hot-doga) na tyle duży, żeby zmieścił się w nim farsz, jednak trzeba uważać, by nie rozciąć skórki i nie przebić się na wylot.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Podsmażoną cebulę przekładamy do miski. Teraz podkręcamy ogień pod patelnią i wrzucamy pieczarki. Ważne żeby jest podsmażyć w dużej temperaturze, aby puściły jak najmniej wody. Przenosimy podsmażone i odsączone z wody pieczarki do miski z cebulą, dodajemy nieco soli i pieprzu oraz łyżkę śmietany. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowe, wydrążone bułki wypełniamy tak przygotowanym farszem.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i podpiekamy całość około 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz