środa, 6 września 2017

WŁOSKI SOS POMIDOROWY

Składniki:
- 3 kg pomidorów gruntowych podłużnych
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- oliwa z oliwek

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, posypujemy solą i mieszamy. Zostawiamy na dłuższą chwilę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Pomidory wraz z cebulą wrzucamy do garnka i dusimy na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną. Całość blendujemy. Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy. Dusimy dalej na małym ogniu aż nadmiar płynu odparuje i sos nabierze bardzo gęstej konsystencji. Jeśli chcemy go wykorzystać do pizzy, musi być gęsty aby nie wsiąkał w ciasto podczas pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz