Nóż szefa kuchni Santoku firmy VICTORINOX
Podstawą podstaw w kuchni jest OSTRY nóż !
Ostry jak brzytwa, bez tego ja nie zaczynam czegokolwiek robić.
Nie polecam kupowania marnej jakości noży marketowych takich firm jak
Berghoff czy Kinghoff. To badziewie. Lepiej wydać trochę więcej
pieniędzy i kupić dobry, ostry nóż, z bardzo dobrej jakości stali o
twardości HRC 56-58
Może się zdziwicie, ale Fiskars nie umywa się do
Victorinoxa i tą firmę odradzam, choćby z faktu że Fiskars stosuje
bardziej miękką stal HRC 53.
HRC 53 czy HRC 56 to różnica trzech oczek, niby niewiele można by powiedzieć, ale skok o jedno oczko w górę to bardzo dużo.
Poza tym skoro blok noży Fiskars [5 szt] kosztuje mniej niż jeden nóż Victorinoxa, to sama cena świadczy o jakości tego badziewia.
Japońskie kute noże mają bardzo twardą stal HRC 61-64 ale tutaj to już
koszt około 500zł za jeden nóż, więc zejdźmy nieco na ziemię.
Wspomniany Victorinox Santoku kosztuje w firmowym sklepie 133zł.
Do tego potrzebujemy ostrzałki Victorinoxa za 75zł
Polecam również 8cm pikutek do obierania warzyw. Cena tylko 13.50 ale naprawdę warto!
Co do ostrzałek. Prezentowany przeze mnie pręt ostrzący potocznie nazywany stalką jest ze stali. Są trzy rodzaje stalek.
OTO RÓŻNICE:
- Stalka stalowa tak naprawdę nie ma właściwości ciernych więc nie
ostrzy (nie ściera stali) a jedynie prostuje krawędź tnącą. Często
wybierana jest przez zawodowych kucharzy, którzy dbają o noże nie
doprowadzając do ich silnego stępienia i ostrzą noże przed każdym
użyciem. Polecana właśnie do codziennego ostrzenia" noży ze stali
stosunkowo miękkiej np. ze stali walcowanej. Odradzane natomiast jest
używanie tej stalki do noży ze stali o wysokiej twardości np. kutych,
gdyż po prostu się nie sprawdzi.
- Stalka ceramiczna posiada
właściwości cierne tzn. przy ostrzeniu ściera stal. Polecana do noży ze
stali raczej miękkiej np. stali walcowanej zarówno do podostrzenia przed
każdym użyciem noży lekko stępionych jak i do noży mocniej stępionych,
wymagających gruntownego ostrzenia. W drugim przypadku proces ostrzenia
po prostu będzie trwał nieco dłużej. Może być używana do ostrzenia noży
kutych lecz jedynie do podostrzenia gdyż z mocno stępionym nożem kutym
sobie nie poradzi lub proces ostrzenia będzie trwał bardzo długo. Zaletą
tej ostrzarki jest stosunkowo łagodne traktowanie stali tzn. ostrzy,
ścierając stal ale jednocześnie jest mniejsze zagrożenie uszkodzeniem
ostrza przez nie wprawnego użytkownika. Granulacja tej ostrzarki
sprawia, iż nie jest ona agresywna w kontakcie ze stalą.
- Stalka
diamentowa posiada znaczne właściwości cierne dzięki naniesionemu na
powierzchnię pręta napylenia diamentowego. Napylenie może być o różnej
granulacji i tym samym bardziej lub mniej agresywnie traktować stal
(różnicę czuje się pod palcem przejeżdżając po stalce). Takie ostrzarki
polecane są do noży mocno stępionych lub wykonanych ze stali o wysokiej
twardości np. kutych. Zarówno wadą jak i zaletą tego typu stalek jest
dość agresywne traktowanie stali co z jednej strony umożliwia ostrzenie
noży ze stali o wysokiej twardości a z drugiej strony w nie wprawnych
rękach może doprowadzić do uszkodzenia noża. Ponadto trzeba pamiętać, iż
napylenie diamentowe z czasem będzie się wykruszać a ostrzarka nie
będzie działać wiecznie.
Najlepiej mieć dwie stalki, jedna stalowa i jedna ceramiczna.
Dobrą, ceramiczną kupimy w IKEA za bardzo dobrą cenę.
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30167003/
Można też pokusić się o 11 częściowy zestaw noży Victorinoxa
http://z1z.eu/victorinox-6-7153-11-zestaw-nozy-kuchennych-w-bloku-komplet-11-elementowy-dla-szefa-kuchni-dla-domu.html
TO jest TO!
STALKA CERAMICZNA:
STALKA STALOWA:
NÓŻ SANTOKU VICTORINOX:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz