sobota, 20 sierpnia 2016

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

Składniki:
- 2kg dużych, gruntowych ogórków
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca

Zalewa:
- 4 szklanki wody [4 butelki wody]
- 1 szklanka octu 10% [1 butelka octu]
- 1 szklanka cukru [2.5 szklanki cukru]
- 1 łyżka soli [2.5 łyżki soli]
- półtora słoiczka musztardy sarepskiej Kamis [lub więcej]

Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części. Można pokroić również w grubsze plastry.
Do każdego słoika wrzucamy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki gorczycy. Układamy ogórki.
Z podanych składników przygotowujemy zalewę, ale na razie nie dodajemy musztardy. Lekko ją podgrzewamy tak, aby cukier i sól dokładnie się rozpuściły. Zalewę studzimy. Do zimnej zalewy dodajemy musztardę i całość bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej to zrobić trzepaczką.
Gotową zalewą zalewamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i pasteryzujemy około 6-7 minut.
Wyjmujemy słoiki, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia.
Ogórki będą gotowe do spożycia po około tygodniu czasu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz