Składniki:
- 1kg malin
- 0.8kg cukru
W dużego słoja wsypujemy nieco malin i zasypujemy cukrem. Czynność powtarzamy na przemian, maliny, cukier....
Na końcu ma być cukier. Zostawiamy nieco miejsca od góry słoja, mniej więcej 1/6 wysokości. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni. Po tym czasie cukier odpadnie na dno, maliny znajdą się na górze a całość będzie wypełniona sokiem.
Maliny wraz z sokiem przelewamy do garnka przez gęste sito. Miąższ wyrzucamy. Dodajemy do soku osiadły na dnie słoja cukier.
Zaczynamy podgrzewać, ale trzeba uważać, żeby nie zagotować. Na wierzchu zacznie zbierać się piana, którą należy zebrać.
Sok przelewamy w butelki lub słoiki i pasteryzujemy 5-7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz