Składniki:
- 3kg podłużnych pomidorów
- sól
- olej
- bazylia
- oregano
Można suszyć każdy rodzaj pomidorów, jednak ja polecam te podłużne, gdyż zawierają one dużo miąższu i bardzo mało pestek.
Ogólnie te pomidory używamy do wszelakiego rodzaju przetworów.
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Za pomocą łyżeczki pozbywamy się gniazd nasiennych.
Każdą ćwiartkę można jeszcze przekroić w poprzek na pół, ale to już Wasz wybór.
Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy pomidory skórką do dołu. Lekko całość solimy.
Wkładamy do piekarnika i suszymy około 1.5 - 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach, tak aby para mogła swobodnie się wydostawać na zewnątrz.
Najlepszy jest piekarnik z termoobiegiem.
W garnku podgrzewamy olej, jeśli zacznie parować jest gotowy do użycia. W tym momencie osiąga temperaturę około 110 stopni. Można to sprawdzić termometrem kuchennym.
Wysuszone pomidory przekładamy do miski i posypujemy lekko przyprawami w postaci bazylii i oregano, ale również można użyć przypraw według własnego uznania.
Całość delikatnie i dokładnie mieszamy.
Pomidory przekładamy do słoików do 3/4 wysokości, ponieważ będą lekko pęcznieć, zalewamy gorącym olejem, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Używajmy rękawic kuchennych, gdyż całość jest bardzo gorąca!
UWAGA!!! OLEJ WLEWAMY DO SŁOIKÓW BARDZO POWOLI, MAŁYM STRUMIENIEM !!!
UWAGA!!! OLEJ WLEWAMY DO SŁOIKÓW BARDZO POWOLI, MAŁYM STRUMIENIEM !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz