wtorek, 23 sierpnia 2016

POMIDORY SUSZONE

Składniki:
- 3kg podłużnych pomidorów
- sól
- olej
- bazylia
- oregano

Można suszyć każdy rodzaj pomidorów, jednak ja polecam te podłużne, gdyż zawierają one dużo miąższu i bardzo mało pestek.
Ogólnie te pomidory używamy do wszelakiego rodzaju przetworów.
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Za pomocą łyżeczki pozbywamy się gniazd nasiennych.
Każdą ćwiartkę można jeszcze przekroić w poprzek na pół, ale to już Wasz wybór.
Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy pomidory skórką do dołu. Lekko całość solimy.
Wkładamy do piekarnika i suszymy około 1.5 - 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach, tak aby para mogła swobodnie się wydostawać na zewnątrz.
Najlepszy jest piekarnik z termoobiegiem.
W garnku podgrzewamy olej, jeśli zacznie parować jest gotowy do użycia. W tym momencie osiąga temperaturę około 110 stopni. Można to sprawdzić termometrem kuchennym.
Wysuszone pomidory przekładamy do miski i posypujemy lekko przyprawami w postaci bazylii i oregano, ale również można użyć przypraw według własnego uznania.
Całość delikatnie i dokładnie mieszamy.
Pomidory przekładamy do słoików do 3/4 wysokości, ponieważ będą lekko pęcznieć, zalewamy gorącym olejem, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Używajmy rękawic kuchennych, gdyż całość jest bardzo gorąca!

UWAGA!!! OLEJ WLEWAMY DO SŁOIKÓW BARDZO POWOLI, MAŁYM STRUMIENIEM !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz