niedziela, 5 listopada 2017

BUŁKI PSZENNE NA PODMŁODZIE

Składniki na podmłodę:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka letniej wody
- łyżka cukru
- 5 dkg drożdży

Składniki na ciasto:
- 1kg mąki pszennej
- 2 szklanki letniej wody
- 10 dkg drożdży
- łyżka soli
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu 10%
- 2 łyżki cukru

Podmłodę przygotowujemy wieczorem. Do dużej miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, wsypujemy mąkę i dolewamy letnią wodę. Całość mieszamy tak, żeby drożdże się rozpuściły, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin.
Następnego dnia z podanych składników wyrabiamy sprężyste ciasto. Drożdże rozpuszczamy w szklance wody przed dodaniem. Dodajemy również całą podmłodę.
Ciasto zostawiamy na 2 godziny, żeby wyrosło. Przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz zagniatamy.
Z ciasta można zrobić bagietkę, paluchy lub po prostu kajzerki, co kto lubi.
Uformowane kawałki ciasta układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Układamy tak, żeby kawałki ciasta były w odległości co najmniej 4-5 cm od siebie.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po tym czasie ostrym nożem nacinamy kawałki ciasta. Można posypać pestkami dyni, słonecznika, czarnuszką lub co kto woli innego.
Gdy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, generalnie do momentu aż ciasto się dobrze zrumieni z wierzchu.
Ja ustawiłem piekarnik na grzałkę górną i dolną i umieściłem blachę na drugiej od góry półce piekarnika. Jeśli wyjdzie Wam więcej blach to pieczcie każdą osobno. To kluczowe, bo jeśli włożycie dwie na raz, to ta na górze będzie bardziej zrumieniona niż ta poniżej.
Wyjmujemy ostrożnie, bo bardzo gorące do ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz