wtorek, 10 grudnia 2019

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Składniki:
- 0.5 kg mięsa mielonego [wieprzowe lub wołowe]
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- oregano
- chilli
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- woda

Do garnka wlej nieco oliwy a następnie pokrój w kostkę i dodaj po kolei: cebula - należy podsmażyć, warzywa - marchew, pietruszka, seler, mięso mielone - należy rozdrobnić. Dolać nieco wody i poddusić.
Po 15 minutach dodać pomidory z puszki, koncentrat, wodę. Zagotowujemy.
Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę oraz przyprawy. Całość gotujemy kilkanaście minut i można podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz