środa, 15 marca 2017

ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Składniki:
- kilka dojrzałych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 1 papryczka chilli
- sól
- pieprz
- bulion drobiowo - warzywny

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy na cztery części i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Obraną cebulę kroimy na kilka większych kawałków i dorzucamy do naczynia. Dodajemy przekrojoną wzdłuż na pół papryczkę chilli i 2-3 ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy bazylią.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30-40 minut.
Przekładamy do blendera, dolewamy nieco bulionu i miksujemy na gładką masę. Ilość bulionu uzależniona jest od tego jak gęstą chcemy mieć zupę.
Podajemy z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz