poniedziałek, 24 grudnia 2018

ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE

Składniki:
- 4 filety a la matias
- 2 średnie cebule
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- pół szklanki octu
- 2 szklanki wody

Filety należy wymoczyć, żeby nie były bardzo słone. Po wyjęciu z wody kroimy na paseczki szerokości około 1cm. Cebulę kroimy w piórka. Do miski lub słoja wkładamy na przemian cebulę i śledzie, zwracając uwagę na to, żeby cebula była na dole i na górze.
Zalewę z wody, octu i przypraw zagotowujemy i czekamy aż ostygnie. Zalewamy śledzie tak, żeby całość została przykryta płynem. Wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin, aż smaki się przegryzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz