środa, 12 kwietnia 2017

DOMOWY CHRZAN

Składniki:
- 0.5kg korzenia chrzanu
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- sok z cytryny
- około 3/4 szklanki gorącej wody

Chrzan  dokładnie obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do zimnej wody na pół godziny.
Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
UWAGA !!!
Chrzan wydziela dużo olejków eterycznych powodujących łzawienie oczu. Najlepiej to robić przy otwartym oknie lub na powietrzu gdzie mamy dużo przewiewu.
Do miski w której będziemy ścierać chrzan dodajemy najpierw sok z cytryny, spowoduje to, że podczas tarcia, to co już utrzemy nie będzie ciemnieć.
Po starciu dodajemy cukier i sól.
Konsystencję regulujemy gorącą wodą a ostrość cukrem.
Gotową masę przekładamy od słoików. Można takie chrzan przechowywać w lodówce około 4 tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz