czwartek, 15 czerwca 2017

JAJKA Z SZYNKĄ

 Składniki:
- 12 jajek
- 13 długich plasterków szynki konserwowej
- rzodkiewka
- pęczek cienkiego szczypiorku
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Każde jajko kroimy na pół wszerz. Wyjmujemy żółtka. Połówki z grubszym końcem owijamy szynką tak, aby zaokrąglony koniec jajka znalazł się na brzegu szynki. Szynka powinna mieć szerokość całego jajka lub nieco więcej.
Całe zawiniątko spinamy tymczasowo wykałaczką.
Farsz robimy z odkrojonych białek i żółtek z dodatkiem łyżki majonezu, łyżeczki musztardy, pokrojonego w malutką kosteczkę plasterka szynki i malutkich kawałeczków rzodkiewki oraz drobno pokrojonego szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z pęczka szczypiorku zostawiamy 12 wiązek, które posłużą nam do owinięcia każdego jajka.
Do owiniętych szynką połówek jajek nakładamy z górką farsz.
Szczypiorek sparzamy wrzątkiem i obwiązujemy każde jajko z szynką. Wyjmujemy wykałaczkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz