Składniki:
- 300g mięsa mielonego wieprzowego
- muszle conchiglioni
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g żółtego sera
- olej
- pieprz
- sól
Sos pomidorowy:
https://www.facebook.com/przepisylatwiejszenizmyslisz/posts/367765256734994
Muszle ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Na patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek i jeszcze lekko smażymy. Wrzucamy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem.
Każdą muszlę napełniamy gotowym farszem.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy nieco sosu pomidorowego, układamy muszle, posypujemy lekko żółtym serem.
Muszle wstawić do nagrzanego do 190˚C piekarnika i zapiekać 30 minut. Przez pierwsze 15 minut przykryć naczynie folią aluminiową, po czym ją zdjąć i podpiekać aż ser się zarumieni.
Podajemy gorąco z osobno podanym sosem pomidorowym w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz