niedziela, 28 maja 2017

DŻEM Z POMIDORÓW

Składniki:
- 2kg dojrzałych słodkich pomidorów, mogą być malinowe lub bardzo dojrzałe ze zwykłych odmian.
- półtorej szklanki cukru
- sok z połówki cytryny
- sól
- papryka chilli [opcjonalnie]

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy zdrewniałe części przy szypułce i kroimy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy do garnka, dodajemy nieco soli, mieszamy i zostawiamy na 20 minut.
Całość gotujemy aż pomidory zmiękną i się rozpadną.
Dosypujemy cukier, mieszamy i gotujemy dalej na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Dodajemy sok z połowy cytryny. Opcjonalnie można dodać nieco papryczki chilli dla zaostrzenia smaku.
Całość miksujemy blenderem na gładką, gęstą masę.
Przekładamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz