niedziela, 9 lipca 2017

DOMOWE MASŁO Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI

Składniki:
- śmietana 42% 400g
Opcjonalnie:
- łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- bazylia
- lubczyk
- inne zioła jakie lubicie

Śmietanę wrzucamy do miksera lub robota kuchennego i ubijamy tak długo aż masło całkowicie oddzieli się od maślanki. Średnio to od 8 do 10 minut.
Kiedy masło zacznie się oddzielać, mniej więcej w połowie czasu, dodajemy sól, czosnek i zioła.
Po całkowitym oddzieleniu masła wyjmujemy je na gazę i płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie odciskając pozostałą maślankę.
Formujemy zgrabną osełkę i gotowe.
Z 400g śmietany otrzymujemy około 200g masła czyli kostkę.
Co do ziół to można dodać własne, jakie lubicie, można też nie dodawać soli i czosnku.
Przechowywać do lodówce do 5 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz