poniedziałek, 31 lipca 2017

SHAKSHUKA

Składniki:
- 2 puszki pomidorów
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 jajek
- bagietka
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- olej

Na dużej patelni rozgrzać nieco oleju lub oliwy z oliwek, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
Czosnek drobno posiekać i dorzucić, podsmażyć.
Dodać pomidory razem z sokiem i przyprawy. Wszystko dokładnie przemieszać. Dusić na średnim ogniu, żeby odparować i uzyskać gęsty sos.
Wbić jajka, przykryć pokrywką i całość jeszcze zostawić na mniejszym ogniu aż białka się zetną.
W międzyczasie bagietkę pokroić w kromeczki i podpiec w piekarniku kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz