czwartek, 25 stycznia 2018

PIECZEŃ RZYMSKA

Składniki:
- 1kg mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 czerstwe kajzerki
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- olej

Mięso wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy.
Czerwste kajzerki należy namoczyć w zimnej wodzie, dobrze odcisnąć i dodać do mięsa.
Na patelnię wlewamy nieco oleju i szklimy cebulę, dodajemy pokrojony drobno czosnek, całość jeszcze podsmażamy, ale nie za długo, żeby czosnek nie zrobił się gorzki.
Zawartość patelni dodajemy do mięsa i całość bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli mięso jest za luźne należy dosypać nieco bułki tartej.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, układamy mięso i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia około 50-60 minut. Należy sprawdzać patyczkiem do szaszłyków.
Może jeść zarówno na ciepło jak i na zimno np do kanapek.
W środku pieczeni można umieścić również ugotowane na twardo jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz