niedziela, 8 kwietnia 2018

CYTRYNÓWKA

Składniki:
- 1 litr spirytusu rektyfikowanego 96%
- 1 litr przegotowanej wody
- 15 cytryn
- 4 szklanki cukru

Cytryny sparzamy wrzątkiem i obieramy cienko ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw.
Skórki wrzucamy do dużego słoja, zalewamy litrem spirytusu, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 24 godziny.
Cytryny obieramy z białych części, które wyrzucamy.
Owoce na ćwiartki a potem jeszcze z poprzek na trzy, cztery części i dokładnie pozbywamy się pestek.
Pokrojone cytryny wrzucamy do drugiego słoja przesypując cukrem. Na koniec potrząsamy słojem, tak aby cukier pokrył owoce. Czekamy godzinkę i dolewamy litr przegotowanej lekko ciepłej wody. Słój zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny.
Następnego dnia spirytus ze skórkami odcedzamy do dużego garnka. Cytryny zalane wodą z cukrem należy jeszcze przecisnąć tak, aby dokładnie wycisnąć cały sok, pozostały, niepotrzebny już miąższ wyrzucamy.
Płyny z obu słoików dokładnie mieszamy i przed przelaniem do butelek należy go dokładnie przecedzić przez gazę, aby pozbyć się wszelkich kawałków owoców.
Butelki dokładnie zakręcamy i odstawiamy, żeby całość się jeszcze przegryzła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz