wtorek, 15 sierpnia 2017

BISZKOPT KLASYCZNY

Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- sól
- sok z cytryny lub ocet

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Jajka rozdzielić.
Z białek, za pomocą miksera, ubić pianę z dodatkiem szczypty soli.
Do żółtek dodać kilka kropel soku z cytryny lub octu.
Podczas ubijania dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Ubijać aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
W drugiej misce przemieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mąkę stopniowo dodawać do piany i delikatnie dokładnie całość wymieszać, ale łyżką.
Tortownicę średniej wielkości wysmarować masłem, wysypać mąką i wlać masę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, gdy wyrośnie, lekko zwiększyć temperaturę do 190-200 stopni. Czas pieczenia około 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Patyczek po włożeniu w ciasto i wyjęciu musi być suchy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz