środa, 9 sierpnia 2017

KOLOROWA MIESZANKA KONSERWOWA

Składniki:
- ogórki małe gruntowe
- papryka czerwona i żółta
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca
- koper
- korzeń chrzanu
- czosnek

Zalewa:
- 2 litry wody
- 0.5 litra octu 10%
- 2 łyżki soli do przetworów
- 10-12 łyżek cukru

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Paprykę oczyszczamy z gniaz nasiennych i białych części i kroimy w większą kostkę. Cebulę również kroimy w większą kostkę.
Warzywa wrzucamy do miski i wszystkie dokładnie mieszamy, tak aby powstała nam kolorowa sałatka.
Zalewę robimy z podanych składników. Należy ją zagotować.
Warzywa układamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku, koper, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz łyżeczkę gorczycy.
Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Po pasteryzacji układamy słoiki na ściereczce do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gotowe do spożycia po około tygodniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz