czwartek, 31 sierpnia 2017

KROKODYLKI

Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych małych
- torebka chilli lub pieprzu Cayenne
- 2 główki czosnku
- sól
- olej

Zalewa:
- 2 butelki octu 10%
- 1 kg cukru

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części, wkładamy partiami do miski, przesypując solą. Odstawiamy na 6 godzin aby ogórki puściły sok, który odlewamy.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki lub drobno, jak nam wygodnie.
Ogórki przekładamy do drugiej miski partiami, przesypując chilli [uwaga, nie za dużo, bo jest bardzo ostre] i czosnkiem. Postawiamy na kolejne 6 godzin. Po tym czasie ogórki jeszcze puszczą sok, który odewamy. W obu przypadkach nie będzie on nam potrzebny.
Ogórki przekładamy ciasno do słoików razem z czosnkiem.
Z octu i cukru przygotowujemy gorącą zalewę, cukier należy dokładnie rozpuścić w occie.. W małym garnuszku podgrzewamy mocno nieco oleju. Około 1-2 łyżki na jeden słoik. Gorący olej wlewamy do każdego słoika.

UWAGA! Pojawi się skwierczenie i bąbelki, nie poparzcie się! Bardzo ostrożnie!

Gorącą zalewę wlewamy do słoików, po sam brzeg, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry nogami pozostawiając do ostygnięcia. Nie pasteryzujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz