środa, 2 sierpnia 2017

OGÓRKI KISZONE

Składniki:

- ogórki gruntowe [wielkość wg uznania]
- czosnek
- korzeń chrzanu
- liść chrzanu
- koper
- gorczyca
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarna czarnego pieprzu

Zalewa
- woda
- sól

Ilości:
- Na duży słoik 0.9 l wchodzi 7 ogórków. Ja kiszę w wiaderku 5 litrów, wkładam do niego 35 średniej wielkości ogórków i ta ilość to 5 słoików. Ilość zalewy idealnie wystarcza na tą ilość. Sprawdzone.

Ogórki dokładnie umyć, poukładać w dużym słoju lub dużych słoikach. Ja użyłem plastikowego wiaderka 5 litrowego i 35 średnich ogórków.
Dodać wszystkie wymienione przyprawy.
Na półtora kg ogórków użyłem 1 główkę czosnku, kawałek chrzanu [5cm], duży liść chrzanu, kilka baldachimów kopru, 2 łyżeczki gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach.
Półtorej łyżki soli dokładnie rozpuścić w litrze zimnej wody.
Takim roztworem zalać ogórki.
Słoiki dokładnie zakręcić i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.
Jeśli robimy we wiaderku to na wierzch dobrze jest położyć talerzyk i czymś obciążyć.
Ważne aby wszystkie ogórki były przykryte płynem.
Ogórki będą gotowe po 2-3 tygodniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz