wtorek, 26 stycznia 2021

BUŁKI NA SUCHYCH DROŻDŻACH

Składniki: - 300g mąki pszennej - 120ml mleka - 50ml wody - 3,5g suchych drożdży - 1 jajko - sól - łyżka masła Wodę podgrzej, ale tak by nie była zbyt ciepła. Tak jak do zwykłych drożdży. Następnie rozpuść je w tej wodzie i odstaw na bok. Przygotuj teraz miskę, a następnie wymieszaj w niej suche produkty. Następnie podgrzej lekko mleko, wlej je do miski z suchymi produktami, dodaj rozpuszczone drożdże, masło i jedno jajko. Teraz wyrabiamy ciasto rękoma. Gdy ciasto jest wyrobione dzielimy je na części. Zwiększy swoją wielkość praktycznie dwukrotnie, dlatego robimy kulki o połowę mniejsze niż bułki, które chcemy uzyskać. Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Między bułkami robimy odstępy. Przykrywamy je ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Gdy bułeczki wyrosną robimy na górze wzorek wykałaczką i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na kwadrans i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz