Prezentuję tutaj proste przepisy, nie tylko moje, ale również moich znajomych, na znane, niewyszukane dania. Preferuje wyraziste smaki. Zupa pomidorowa ma być pomidorowa a nie mieć posmak pomidorów. Barszcz czerwony ma smakować burakami a nie mieć ich posmak. Sos ma być gęsty, a nie zabarwiona woda jaką można spotkać w wielu przepisach w internecie. To mnie wyróżnia.
wtorek, 26 stycznia 2021
BUŁKI NA SUCHYCH DROŻDŻACH
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 120ml mleka
- 50ml wody
- 3,5g suchych drożdży
- 1 jajko
- sól
- łyżka masła
Wodę podgrzej, ale tak by nie była zbyt ciepła. Tak jak do zwykłych drożdży. Następnie rozpuść je w tej wodzie i odstaw na bok.
Przygotuj teraz miskę, a następnie wymieszaj w niej suche produkty. Następnie podgrzej lekko mleko, wlej je do miski z suchymi produktami, dodaj rozpuszczone drożdże, masło i jedno jajko. Teraz wyrabiamy ciasto rękoma.
Gdy ciasto jest wyrobione dzielimy je na części. Zwiększy swoją wielkość praktycznie dwukrotnie, dlatego robimy kulki o połowę mniejsze niż bułki, które chcemy uzyskać.
Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Między bułkami robimy odstępy. Przykrywamy je ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Gdy bułeczki wyrosną robimy na górze wzorek wykałaczką i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na kwadrans i gotowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz