Prezentuję tutaj proste przepisy, nie tylko moje, ale również moich znajomych, na znane, niewyszukane dania. Preferuje wyraziste smaki. Zupa pomidorowa ma być pomidorowa a nie mieć posmak pomidorów. Barszcz czerwony ma smakować burakami a nie mieć ich posmak. Sos ma być gęsty, a nie zabarwiona woda jaką można spotkać w wielu przepisach w internecie. To mnie wyróżnia.
poniedziałek, 25 stycznia 2021
FOLIA ALUMINIOWA
Z pewnością zauważyliście, że folia aluminiowa z jednej strony jest matowa, a z drugiej błyszcząca. Zwykle gdy po nią sięgamy, owijamy przygotowywane przez nas potrawy losową stroną. Warto jednak wiedzieć jakie ma zastosowania każda z nich.
Matowa strona folii aluminowej
Tej strony używamy do zachowania świeżości potraw na dłuższy czas. Dlatego owijamy nią potrawy, które zostały wcześniej przygotowane, a teraz jedynie chcemy je umieścić np. w lodówce.
Dzięki temu zapach potrawy nie przechodzi na inne produkty umieszczone w lodówce. Wilgoć również nie będzie uwalniana na zewnątrz, dzięki czemu produktu nie będą obsychały.
Błyszcząca strona folii aluminiowej
Błyszcząca strona folii aluminiowej ma za zadanie odbijać ciepło i zatrzymywać je wewnątrz potrawy. Działa na podobnej zasadzie jak np. ekran zagrzejnikowy, który również błyszczącą stroną odbija ciepło ponownie do środka pomieszczenia.
Tą stroną owijamy potrawy, które dopiero przygotowujemy. Dzięki temu czas przygotowania będzie krótszy, a ciepło zatrzymane wewnątrz folii i odbite ponownie do potrawy, sprawi, że szybciej się upiecze i dokładniej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz