sobota, 30 kwietnia 2016

GRILLOWANA KIEŁBASA Z CZOSNKIEM

Składniki:
- kiełbasa zwyczajna lub podwawelska
- przyprawa do grilla Prymat
- czosnek


Zacznę od pewnej ważnej rzeczy, sprawdzonej. Testowałem grillowanie kiełbasy zarówno na węglu jak i brykiecie. Ten drugi moim zdaniem do grillowania kiełbasy nie bardzo się nadaje. Skórka kiełbasy była twarda, gumowata, niesmaczna. Zdecydowanie polecam grillowanie na węglu drzewnym. Kiełbasa jest dobrze upieczona i ma chrupiącą ale i miękką skórkę.

Kiełbasę nacinamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wkładamy w nacięcia w kiełbasie. Posypujemy przyprawą do grilla Prymat.

Rozpalamy grilla:
Wsypujemy węgiel drzewny, rozkładamy podpałkę. Ja używałem takich sprasowanych kwadracików, dobrze i długo się palą; rozpalając węgiel. Dla "wzmocnienia" efektu możemy użyć również podpałki ekologicznej w płynie. Zanim cokolwiek położymy na grillu musimy poczekać aż węgiel się dobrze rozpali, zniknie płomień i dopiero wtedy kładziemy kiełbaski. Grillujemy przewracając co kilka minut, tak aby równomiernie zostały upieczone. Dobrze jest skorzystać z grilla z przykrywą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz