Składniki:
- kiełbasa zwyczajna lub podwawelska
- przyprawa do grilla Prymat
- czosnek
Zacznę od pewnej ważnej rzeczy, sprawdzonej. Testowałem grillowanie
kiełbasy zarówno na węglu jak i brykiecie. Ten drugi moim zdaniem do
grillowania kiełbasy nie bardzo się nadaje. Skórka kiełbasy była twarda,
gumowata, niesmaczna. Zdecydowanie polecam grillowanie na węglu
drzewnym. Kiełbasa jest dobrze upieczona i ma chrupiącą ale i miękką
skórkę.
Kiełbasę nacinamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wkładamy w nacięcia w kiełbasie. Posypujemy przyprawą do grilla Prymat.
Rozpalamy grilla:
Wsypujemy węgiel drzewny, rozkładamy podpałkę. Ja używałem takich
sprasowanych kwadracików, dobrze i długo się palą; rozpalając węgiel.
Dla "wzmocnienia" efektu możemy użyć również podpałki ekologicznej w
płynie. Zanim cokolwiek położymy na grillu musimy poczekać aż węgiel się
dobrze rozpali, zniknie płomień i dopiero wtedy kładziemy kiełbaski.
Grillujemy przewracając co kilka minut, tak aby równomiernie zostały
upieczone. Dobrze jest skorzystać z grilla z przykrywą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz