Składniki:
- 0.7kg szpinaku
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- pojemniczek śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
- mleko
- sól
- pieprz
Do podania:
- jajko sadzone (jedno na osobę)
- koperek
- szczypiorek
Szpinak dokładnie umyć, odciąć łodyżki, blanszować w lekko osolonej wodzie 5 minut, odcedzić.
Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez 3 minuty cały czas
mieszając.
Do szklanki wsypać mąkę, nieco mleka, wymieszać, dodać
śmietanę i roztrzepane jajko, wymieszać. Całość dodać do szpinaku i
szybko wymieszać aby jajko od razu się nie ścięło.
Całość smażymy na
bardzo małym ogniu jeszcze około 6 minut cały czas mieszając. Na koniec
próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Na drugiej patelni robimy jajka sadzone na maśle.
Na talerze wykładamy szpinak, na wierzch jajko sadzone. Posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz