sobota, 23 kwietnia 2016

ZUPA SZCZAWIOWA

Składniki:
- 80 dkg świeżego szczawiu
- dwa skrzydełka z kurczaka
- włoszczyzna
- kostka drobiowa
- ziemniaki
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ugotowane jajka na twardo


Do zimnej wody wrzucamy włoszczyznę i skrzydełka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kostkę drobiową. Wywar gotujemy około pół godziny.
Odcedzamy warzywa.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dokładnie płuczemy i dodajemy do wywaru. Gotujemy od miękkości.
Szczaw siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy chwilę aż nieco zmięknie. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy łyżkę śmietany, doprowadzamy zupę do zagotowania.
Podajemy w miseczkach lub na talerzach. Do każdej porcji dodajemy po 1 jajku pokrojonym na kilka cząstek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz