niedziela, 31 lipca 2016

CHRUPIĄCE KAJZERKI

Składniki:
- 3.5 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1.5 łyżeczki drożdży instant [w proszku]
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 rozmieszane jajko [do posmarowania]


Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto, które powinno odchodzić od ścianek miski. Jeśli jest za "mokre", dodajemy nieco mąki. Ciasto przykrywany ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto na wysypaną mąką stolnicę, formujemy walec, z którego ostrym nożem odcinamy kawałki na bułeczki. Mnie z podanej ilości wyszło 8 szt.
Z każdego kawałka ciasta formujemy kulę, nieco ją rozpłaszczamy w dłoni i brzegi zawijamy do środka, tak aby ciasto z jednej strony było naprężone.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy bułeczki w większych odstępach od siebie gdyż podczas pieczenia jeszcze urosną.
Ostrym nożem robimy nacięcie na krzyż.
Rozmieszanym jajkiem smarujemy wierzch każdej bułeczki.
Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku około 15 minut.
Wyjmujemy kiedy bułeczki na wierzchu ładnie się zrumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz