niedziela, 3 lipca 2016

KRUPNIK

Składniki:
- włoszczyzna
- udko z kurczaka
- cebula
- szklanka kaszy jęczmiennej
- kilka ziemniaków
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- natka pietruszki
- kostka rosołowa


Gotujemy wywar na udku i włoszczyźnie z dodatkiem kostki rosołowej, ziela angielskiego i liścia laurowego, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy również opaloną na gazie cebulę.
Kaszę gotujemy oddzielnie w nieosolonej wodzie gdyż pod wpływem soli kasza ciemnieje. Czas gotowania 15-20 aż kasza będzie prawie miękka.
Z wywaru wyjmujemy wszystko tak aby pozostał czysty.
Dodajemy częściowo ugotowaną kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy dalej aż ziemniaki będą miękkie.
Siekamy natkę pietruszki, dodajemy do zupy, całość dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz