sobota, 17 września 2016

BURACZKI W SŁOICZKACH

Składniki:
- 2kg buraków
- 4 czerwone papryki
- 4 cebule
- ocet
- sól
- cukier
- olej

Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 płaska łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie

Buraki ugotować i zetrzeć na grubej tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka i zaparzyć w gotowanej wodzie przez 2 minuty.
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
Zalewę sporządzić z podanych składników i połączyć z burakami.
Gotować 10 minut ciągle mieszając. Na końcu dodać 1/4 szklanki oleju. Buraczki włożyć do słoików i pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz