Składniki:
- 5 kg pomidorów podłużnych (najlepsza odmiana LIMA)
- oregano
- bazylia
- olej
- sól
- czosnek
- ocet winny
Pomidory - odcinamy końcówkę z szypułką, kroimy wzdłuż na pół.
Łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych, będzie ich nie dużo, gdyż
pomidory tej odmiany charakteryzują się dużą ilością miąższu i małą
ilością pestek.
Pomidory układamy na blasze skórką do dołu, lekko solimy.
Suszymy w piekarniku w temperaturze 110 stopni przy uchylonych
drzwiczkach tak aby para mogła się wydostawać na zewnątrz. Czas suszenia
2-3 godziny. Zależy to od kuchenki jaką posiadacie.
Wysuszone
pomidory przekładamy do miski i dodajemy zioła, oregano i bazylię. Na tą
ilość pomidorów po około 2 łyżki każdego zioła. Dodajemy 2-3 łyżki octu
winnego. Całość dokładnie mieszamy.
Do wyparzonych, czystych słoików wkładamy po 2 ząbki czosnku i nakładamy pomidory ale mniej więcej do 3/4 wysokości.
Olej podgrzewamy do około 110 stopni czyli aż zacznie parować, co będzie widoczne.
Ostrożnie zalewamy każdy słoik tak, aby przykryć dokładnie pomidory ale
zostawić przestrzeń pomiędzy zalewą a brzegiem słoika, gdyż pomidory
spęcznieją.
Słoiki odwracamy do góry dnem ale robimy to w rękawicach gdyż całość jest bardzo gorąca!
Wersja zalewy na zimno. Po prostu nie podgrzewamy oleju tylko zalewamy pomidory wprost z butelki.
Można jeść po 2-3 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz