poniedziałek, 6 czerwca 2016

POMIDORY SUSZONE

Składniki:
- 5 kg pomidorów podłużnych (najlepsza odmiana LIMA)
- oregano
- bazylia
- olej
- sól
- czosnek
- ocet winny


Pomidory - odcinamy końcówkę z szypułką, kroimy wzdłuż na pół.
Łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych, będzie ich nie dużo, gdyż pomidory tej odmiany charakteryzują się dużą ilością miąższu i małą ilością pestek.

Pomidory układamy na blasze skórką do dołu, lekko solimy.
Suszymy w piekarniku w temperaturze 110 stopni przy uchylonych drzwiczkach tak aby para mogła się wydostawać na zewnątrz. Czas suszenia 2-3 godziny. Zależy to od kuchenki jaką posiadacie.

Wysuszone pomidory przekładamy do miski i dodajemy zioła, oregano i bazylię. Na tą ilość pomidorów po około 2 łyżki każdego zioła. Dodajemy 2-3 łyżki octu winnego. Całość dokładnie mieszamy.

Do wyparzonych, czystych słoików wkładamy po 2 ząbki czosnku i nakładamy pomidory ale mniej więcej do 3/4 wysokości.

Olej podgrzewamy do około 110 stopni czyli aż zacznie parować, co będzie widoczne.
Ostrożnie zalewamy każdy słoik tak, aby przykryć dokładnie pomidory ale zostawić przestrzeń pomiędzy zalewą a brzegiem słoika, gdyż pomidory spęcznieją.

Słoiki odwracamy do góry dnem ale robimy to w rękawicach gdyż całość jest bardzo gorąca!

Wersja zalewy na zimno. Po prostu nie podgrzewamy oleju tylko zalewamy pomidory wprost z butelki.

Można jeść po 2-3 dniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz