niedziela, 5 czerwca 2016

ZUPA KOPERKOWA

Składniki:
- 2 pęczki koperku
- śmietana 18% (małe opakowanie)
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- kilka ziemniaków
- wywar jak na rosół
- sól
- pieprz


Wywar gotujemy standardowo, pół włoszczyzny, kawałek mięsa, mogą to być dwie pałki z kurczaka lub dwa skrzydełka.
Gdy mięso i warzywa zmiękną wyjmujemy z wywaru.
Kilka obranych i wypłukanych dobrze ziemniaków kroimy w kostkę, dorzucamy do zupy, Gotujemy aż zmiękną.
Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem.
Śmietanę solimy, dodajemy czubatą łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Całość dodajemy po trochu do zupy mieszając trzepaczką aż dokładnie rozprowadzimy w zupie.
Koperek siekamy, połowę dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut, po tym czasie dodajemy resztę koperku.
Całość dokładnie mieszamy.
Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz