środa, 22 czerwca 2016

SOS BESZAMELOWY

Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- sól


Do rondelka włóż masło, rozpuść je na małym ogniu, rozsyp na maśle mąkę i zacznij energicznie mieszać trzepaczką.
Jak składniki się połączą od razu dodaj szklankę mleka i dalej energicznie mieszaj, dodawaj powoli drugą szklankę mleka.
Cały czas pamiętajmy o energicznym mieszaniu, bo zrobi nam się wielka klucha. Pod wpływem temperatury sos zgęstnieje a ewentualne grudki znikną. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i od razu podawaj.

Sos należy przyrządzać bezpośrednio przed podaniem.

Do sosu można dodać żółty ser, musztardę, sok z cytryny, przecier pomidorowy, zioła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz