Składniki:
- makaron kokardki lub rurki
- 400g mięsa mielonego
- puszka pomidorów lub 0.5kg świeżych pomidorów
- przecier pomidorowy 500ml
- żółty ser
- papryka
- cebula
- czosnek
- pieczarki
- sól
- cukier
- pieprz
- bazylia
- śmietana 18%
- jajko
- olej
Mięso przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju, wrzucamy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki. Obsmażamy aż puszczą wodę.
Dodajemy pokrojoną w kostkę dużą cebulę, szklimy. Dodajemy pokrojone drobno 3 ząbki czosnku i podsmażamy całość dalej.
Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy zioła np bazylię. Całość jeszcze dłuższą chwilę podgrzewamy.
Na drugiej patelni obsmażamy mięso.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki, dolewamy przecier
pomidorowy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i cukrem. Całość jeszcze
podgrzewamy aż pomidory zmiękną i się rozpadną.
Zawartość obu patelni łączymy i dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie.
Do śmietany dodajemy roztrzepane jajko i starty żółty ser, całość mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem, wrzucamy połowę
mieszanki z patelni, dodajemy makaron, dodajemy drugą połowę mieszanki z
patelni i na koniec śmietanę z serem i jajkiem.
Zawartość naczynia zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz