wtorek, 2 maja 2017

KISZONE POMIDORY

Składniki:
- 2kg małych pomidorów [cherry]
- korzeń chrzanu
- gorczyca
- czosnek
- koper
- liść laurowy
- ziele angielskie

Zalewa:
- 1 litr wody
- 2 łyżki soli [najlepiej takiej do przetworów]

Do czystego słoika wkładamy nieco kopru, ząbek czosnku, łyżeczkę gorczycy, kawałeczek chrzanu, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pomidory, które wcześniej należy dokładnie umyć i nakłuć wykałaczką.
Sporządzamy zalewę dokładnie rozpuszczając sól w wodzie i zalewamy słoiki. Zalewa powinna być dobrze ciepła ale nie gorąca, żeby nie zaczęła odchodzić skórka od pomidorów.
Słoiki lekko zakręcamy i zostawiamy na tydzień. Po tym czasie na wierzchu będzie wzburzona piana [efekt kiszenia] i wtedy należy słoiki mocno dokręcić i odstawić. Gotowe do spożycia po około 2 tygodniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz