niedziela, 28 maja 2017

ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY

Składniki:
- 2kg czerwonych buraków
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- woda
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżki płynu z zakwasu żytniego [przepis na stronie lub blogu] lub 2 kromki chleba na zakwasie


Buraki dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe części i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do garnka lub do kamionki, dużego słoja.
Dodajemy 3-4 ząbki czosnku przekrojone na pół, kilka ziaren ziela angielskiego, dwa, trzy liście laurowe oraz 2 łyżki płynu z zakwasu żytniego lub 2 kromki chleba na zakwasie.
Półtorej łyżki soli rozpuszczamy w przegotowanej lub kupionej w sklepie niegazowanej wodzie i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Nie używamy wody z kranu. Dobrze by było gdyby woda była letnia, więc można ją nieco podgrzać.
Zalewamy buraki tak, żeby całość znalazła się pod lustrem wody.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. Po tym czasie można przelać do butelek i przechowywać w lodówce około 2 tygodni.
Taki zakwas jest doskonałą bazą do barszczu czerwonego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz