poniedziałek, 22 maja 2017

ZUPA SZPINAKOWA

 Składniki:
- 0.5kg świeżego szpinaku
- duży serek topiony
- 3 ząbki czosnku
- włoszczyzna
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- jajka
- kostka drobiowa
- ziemniaki
- śmietana 18%

W garnku przygotować bulion z włoszczyzny, dodając kostkę drobiową. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Szpinak oczyścić i pozbyć się łodyżek.
Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażamy i dodajemy szpinak.
Jak liście nieco się przesmażą, dodajemy nieco bulionu i serek topiony. Czekamy aż się rozpuści. Zawartość patelni dodajemy do garnka z bulionem, gdy ziemniaki będą już miękkie.
Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Na koniec zabielamy nieco śmietaną.
Do każdego talerza dodajemy pokrojone na 4 jajko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz