niedziela, 28 maja 2017

ZAKWAS ŻYTNI

Składniki:
- mąka żytnia
- letnia woda

Do dość sporego słoika, najlepiej 1 litr wsypujemy pół szklanki mąki żytniej, najlepiej typ 2000 ale i z 750 też się uda.
Wlewamy tyle samo wody i całość mieszamy.
Przykrywamy wieczkiem, ale nie zakręcamy.
Po 12 godzinach powtarzamy czynność, znów pół szklanki mąki i pół szklanki wody. Tym razem czekamy 24 godziny.
Po tym czasie znów powtarzamy czynność. I tak 4-5 razy, jednak za każdym następnym razem dolewamy nieco mniej wody, tak, żeby zakwas miał konsystencję gęstej śmietany.
Po 3 razie warto włożyć słoik do jakiejś miseczki tak, żeby zakwas jeśli wykipi to nie zabrudzi nam kuchni.
Ostatni raz dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Po 3-4 godzinach zakwas można wykorzystać do pieczenia chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz