wtorek, 2 maja 2017

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Składniki:
- 2kg zielonych pomidorów
- 1kg cebuli
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca
- pieprz

Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli

Pomidory dokładnie myjemy, wycinamy część z szypułką i kroimy na plastry szerokość 2-3 mm.
Obieramy cebulę i kroimy w piórka.
Do dużej miski wrzucamy nieco pomidorów, na to nieco soli i pieprzu oraz cebulę. W ten sposób przekładamy warstwami.
Zostawiamy ja dłuższy czas, żeby pomidory puściły sok. Można zostawić na całą noc.
Pomidory z cebulą odsączamy na sitku.
Zagotowujemy zalewę w sporym garnku. Wrzucamy pomidory i cebulę. Gotujemy około 8 minut, nie dłużej, żeby pomidory za bardzo nie zmiękły.
Do każdego słoika wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę gorczycy.
Gotowe pomidory, cebulę wraz z zalewą przekładamy do słoików. Dokładnie zakręcamy, obracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz