czwartek, 25 lutego 2021

CHIPSY PAPRYKOWE

Składniki:

- kilka zieminiaków

- sól

- pieprz

- papryka ostra

- olej


  1. Obierz, umyj, a następnie osusz ziemniaki.
  2. Pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki.
  3. Wrzuć plasterki ziemniaków do wrzątku na około 30 sekund, dzięki czemu aktywujesz skrobie, a Twoje chipsy finalnie będą chrupiące.
  4. Rozłóż plasterki ziemniaków na papierowym ręczniku do wysuszenia na 20 minut.
  5. Po osuszenia włóż plasterki do wypełnionego oliwą i przyprawami woreczka i dobrze wymieszaj.
  6. Wyłóż przyprawione plasterki na blachę tak, aby się na siebie nie nakładały, a najlepiej nawet nie stykały.
  7. Całość włóż do piekarnika na 220 stopni z funkcją termoobiegu na około 10 minut.
  8. Po upływie wyznaczonego czasu wysusz w piekarniku upieczone plasterki, dzięki czemu Twoje chipsy będą chrupkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz