Składniki:
- kilka zieminiaków
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- olej
- Obierz, umyj, a następnie osusz ziemniaki.
- Pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki.
- Wrzuć plasterki ziemniaków do wrzątku na około 30 sekund, dzięki czemu aktywujesz skrobie, a Twoje chipsy finalnie będą chrupiące.
- Rozłóż plasterki ziemniaków na papierowym ręczniku do wysuszenia na 20 minut.
- Po osuszenia włóż plasterki do wypełnionego oliwą i przyprawami woreczka i dobrze wymieszaj.
- Wyłóż przyprawione plasterki na blachę tak, aby się na siebie nie nakładały, a najlepiej nawet nie stykały.
- Całość włóż do piekarnika na 220 stopni z funkcją termoobiegu na około 10 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu wysusz w piekarniku upieczone plasterki, dzięki czemu Twoje chipsy będą chrupkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz