poniedziałek, 15 lutego 2021

MROŻONE BANANY W CZEKOLADZIE

Składniki: 

- 3 banany 

- 150g czekolady 

- 1 łyżka olej rzepakowego 

- 6 patyczków do lodów 

Posypka do wyboru: 

- posypka cukrowa 

- posiekane orzechy lub migdały 

- wiórki kokosowe 

Banany obrać ze skórki i przekroić na pół. W każdą połówkę wbić patyczek do lodów. Banany ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do zamrażarki na ok. 1- 1,5 godziny. Po tym czasie czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Przy pomocy łyżeczki polewać szybko banany roztopioną czekoladą. (Czekolada szybko zastyga). Od razu posypać wybraną posypką. Podawać od razu lub ułożyć z powrotem na desce z papierem i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godziny, aby czekolada stwardniała. (Dłużej mrożone banany robią się bardzo twarde. Mocno zmrożone należy wyciągnąć ok. 10- 15 minut wcześniej przed spożyciem, aby lekko zmiękły).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz