wtorek, 9 lutego 2021

OPONKI

Składniki: 

- 250g masła 

- 2 szklanki mąki 

- 8 jajek 

- 2 szklanki cukru pudru 

- sok z jednej cytryny lub pomarańczy 

- olej do smażenia [butelka] 

Do garnka wlać dwie szklanki wody i dodać masło,zagotować,zdjąć z ognia,następnie wsypać mąkę i dokładnie mieszać na jednolitą masę,odstawić do ostygnięcia,potem wbijać po jednym jajku ciągle miksując,następnie masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać kółka na kawałki papieru do pieczenia po kilka kółek na jednym kawałku papieru. Olej w garnku rozgrzewamy mocno,i kładziemy nasze kółka papierem do góry,jak gniazdka odkleją się od papieru to papier zabieramy, Smażymy na złoty kolor z dwóch stron(kilka minut z każdej strony,zależy od temperatury oleju). Wyjmujemy na ręcznik papierowy ,żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny lub pomarańczy i tak przygotowanym lukrem polewamy nasze oponki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz