Składniki:
- 250g masła
- 2 szklanki mąki
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- sok z jednej cytryny lub pomarańczy
- olej do smażenia [butelka]
Do garnka wlać dwie szklanki wody i dodać masło,zagotować,zdjąć z ognia,następnie wsypać mąkę i dokładnie mieszać na jednolitą masę,odstawić do ostygnięcia,potem wbijać po jednym jajku ciągle miksując,następnie masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać kółka na kawałki papieru do pieczenia po kilka kółek na jednym kawałku papieru. Olej w garnku rozgrzewamy mocno,i kładziemy nasze kółka papierem do góry,jak gniazdka odkleją się od papieru to papier zabieramy, Smażymy na złoty kolor z dwóch stron(kilka minut z każdej strony,zależy od temperatury oleju). Wyjmujemy na ręcznik papierowy ,żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny lub pomarańczy i tak przygotowanym lukrem polewamy nasze oponki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz