Składniki:
- 2 bułki
- 4 jajka
- 8 plasterków boczku
- masło klarowane
- 2 łyżki octu
- woda
Przygotuj sos holenderski według przepisu poniżej Gotowe bułki przetnij na pół i posmaruj delikatnie masłem Na patelni rozpuść niewielką ilość masła klarowanego, a następnie podsmaż na nim boczek, aby stał się chrupiący Odsącz go po usmażeniu na papierowych ręcznikach Na patelni podsmaż chwilę wewnętrzne strony bułki, aby się zarumieniły W rondelku zagotuj wodę z octem Jajko wbij do miseczki Następnie za pomocą łyżki stwórz wir w wodzie, a następnie wrzuć do niego jajko Gdy białko zetnie się wyłów jajko szumówką Na bułce ułóż dwa plasterki boczku Połóż na tym jajko w koszulce Polej je następnie sosem holenderskim Ważne jest to, by bułki mieć już gotowe wcześniej. Najpierw przygotowujemy sos holenderski i odstawiamy go pod przykryciem, aby nie wystygł. Danie podajemy bowiem na ciepło. Dlatego ważne jest to by robić to w miarę sprawnie i szybko. Przepis na sos holenderski Składniki: - 2 żółtka jaj - 200 g masła - sok z cytryny - sól - pieprz W rondelku rozpuść masło cały czas mieszając Następnie gdy masło się rozpuści wyłącz gaz W drugim rondelku przygotuj kąpiel wodną Umieść w garnuszki miskę, a następnie wrzuć do niej same żółtka, dopraw pieprzem i solą i zacznij ubijać trzepaczką Gdy żółtka stworzą jednolitą masę dolewaj rozpuszczone masło i cały czas mieszaj Na koniec dopraw sokiem z cytryny lub octem winnym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz