Składniki:
- 1kg łopatki wieprzowej
- 200g słoniny
- 3 łyżki papryki wędzonej
- łyżeczka chilli w płatkach
- łyżka drobnej soli morskiej
- łyżeczka czarnego pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- 60ml białego wytrawnego wina
- 1 flak wieprzowy
Flak namoczyć w wodzie przez pół godziny. W tym czasie przygotujemy farsz.
Mięso i słoninę pokroić w większą kostkę, zmielić przez maszynkę na
średnich oczkach. Do mięsa dodajemy po kolei resztę składników i całość
dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Dokładnie
opłukany flak zakładamy na nakładę do kiełbas i za pomocą maszynki
nadziewamy. Każdy kawałek zakręcamy na zmianę w przeciwnych kierunkach.
Przed ugotowaniem kiełbasek należy każdą po nakłuwać tak, aby w trakcie gotowania nie pękła.
Gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz