wtorek, 1 marca 2016

DŻEM MANDARYNKOWY

Składniki:
- 1kg mandarynek
- pół szklanki cukru lub więcej
- szklanka wody
- skórka z całej cytryny


Mandarynki obieramy i pozbywamy się pestek jeśli są oraz białych części.
Wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy 30 minut.
Dosypujemy cukier i skórkę z cytryny. Gotujemy dalej aż będzie miał konsystencję gęstego syropu.
Jeśli będzie za gęsty należy dodać wody.
Ilość cukru jest uzależniona od słodkości mandarynek.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i odwracamy dnem do góry.
Czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki.
Dżem nie może być za gęsty, bo po schodzeniu będzie twardy.
Jeśli tak się stanie, należy z powrotem przełożyć go do garnka, podgrzać i dodać wody.
W sytuacji przeciwnej, jeśli jest za rzadki, należy w garnuszku odparować nadmiar wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz