wtorek, 22 marca 2016

SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki:
- puszka groszku konserwowego
- 4-5 średnich marchewek
- 2 większe pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 4 średnie ogórki kiszone
- 2 jabłka słodko-kwaśne (Kortland)
- większy słoik majonezu
- sól
- pieprz


Do dekoracji:
- grzybki marynowane
- papryka
- ogórek zielony
- natka
- pomidor

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki ugotować do miękkości. Wszystkie warzywa czyli marchewki, pietruszki, ziemniaki, cebule, jajka, ogórki kiszone, jabłka pokroić w drobną kostkę.
Z groszku konserwowego odlać sok.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Przełożyć do mniejszych miseczek i włożyć do lodówki na noc aby smaki się przegryzły.
Udekorować i podawać w miseczkach na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz