piątek, 4 marca 2016

GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:
- kapusta włoska
- 1kg mięsa mielonego
- szklanka białego ryżu
- 2 duże cebule
- koncentrat pomidorowy
- bulion drobiowy
- majeranek
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy


Sos:
- bulion drobiowy
- przecier pomidorowy kartonik 500ml
- mały koncentrat pomidorowy
- sól
- cukier
- pieprz

Z kapusty wykrawamy głąb i gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości, aż liście zaczną odchodzić.

Ryż gotujemy al dente i dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy, dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Z liści wycinamy zdrewniałem kawałki które znajdowały się w okolicy głąba. Na liście nakładamy farsz i dokładnie zawijamy.

Do dużego garnka na dno kładziemy kilka liści a na nie zawinięte gołąbki. Całość zalewamy bulionem najlepiej ugotowanym wcześniej w innym garnku z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Nieco bulionu zostawiamy do sosu pomidorowego.
Dodajemy sporą ilość majeranku.

Zaczynamy gotować, gdy doprowadzimy do wrzenia, zmniejszamy gaz. Całość gotujemy około godziny czasu. W połowie gotowania odlewamy nieco bulionu i rozprowadzamy w nim koncentrat pomidorowy, dolewamy z powrotem do garnka.

Teraz czas na gęsty sos pomidorowy. W garnuszku zagotowujemy szklankę bulionu, dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat który zagęści nam całość. Dodajemy 2-3 łyżeczki cukru aby złamać kwaśność koncentratu i przecieru. Całość chwilę gotujemy tak, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Jeśli bulion jest słony to już nie solimy ale dodajemy pieprz.

Gotowe gołąbki polewamy sosem na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz