Składniki:
- kapusta włoska
- 1kg mięsa mielonego
- szklanka białego ryżu
- 2 duże cebule
- koncentrat pomidorowy
- bulion drobiowy
- majeranek
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Sos:
- bulion drobiowy
- przecier pomidorowy kartonik 500ml
- mały koncentrat pomidorowy
- sól
- cukier
- pieprz
Z kapusty wykrawamy głąb i gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości, aż liście zaczną odchodzić.
Ryż gotujemy al dente i dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w drobną
kostkę i szklimy, dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość
dokładnie mieszamy.
Z liści wycinamy zdrewniałem kawałki które znajdowały się w okolicy głąba. Na liście nakładamy farsz i dokładnie zawijamy.
Do dużego garnka na dno kładziemy kilka liści a na nie zawinięte
gołąbki. Całość zalewamy bulionem najlepiej ugotowanym wcześniej w innym
garnku z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Nieco bulionu
zostawiamy do sosu pomidorowego.
Dodajemy sporą ilość majeranku.
Zaczynamy gotować, gdy doprowadzimy do wrzenia, zmniejszamy gaz. Całość
gotujemy około godziny czasu. W połowie gotowania odlewamy nieco
bulionu i rozprowadzamy w nim koncentrat pomidorowy, dolewamy z powrotem
do garnka.
Teraz czas na gęsty sos pomidorowy. W garnuszku
zagotowujemy szklankę bulionu, dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat
który zagęści nam całość. Dodajemy 2-3 łyżeczki cukru aby złamać
kwaśność koncentratu i przecieru. Całość chwilę gotujemy tak, aby cukier
dokładnie się rozpuścił. Jeśli bulion jest słony to już nie solimy ale
dodajemy pieprz.
Gotowe gołąbki polewamy sosem na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz