Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego mieszanego
- 1 duża cebula
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Przepis banalnie prosty, ale takie właśnie przepisy są dedykowane dla
osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem :)
Mięso wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę dużą
cebulę, solimy, doprawiamy pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie, jak zmięknie dokładnie odciskamy i
dodajemy do mięsa. Wbijamy jedno jajko. Całość należy bardzo dokładnie
wymieszać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli masa będzie
za luźna dosypujemy nieco bułki tartej.
Z masy mięsnej formujemy
kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na brązowo na bardzo małym
ogniu. To ważne, żeby kotlety się nie spaliły z zewnątrz i nie były
surowe w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz