środa, 9 marca 2016

KOTLETY MIELONE

Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego mieszanego
- 1 duża cebula
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- bułka tarta


Przepis banalnie prosty, ale takie właśnie przepisy są dedykowane dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem :)

Mięso wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę dużą cebulę, solimy, doprawiamy pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie, jak zmięknie dokładnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jedno jajko. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli masa będzie za luźna dosypujemy nieco bułki tartej.
Z masy mięsnej formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na brązowo na bardzo małym ogniu. To ważne, żeby kotlety się nie spaliły z zewnątrz i nie były surowe w środku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz