środa, 23 marca 2016

ŚLEDZIE W POMIDORACH Z CEBULĄ

Składniki:
- płaty śledziowe
- przecier pomidorowy 500ml
- szklanka oleju
- 3-4 cebule
- ziele angielskie
- liść laurowy
- papryka słodka w proszku
- cukier
- sól
- pieprz


Płaty śledziowe należy wymoczyć w zimnej wodzie i dokładnie opłukać, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Każdy płat kroimy na 3-4 kawałki.
Na patelnię wlewamy szklankę oleju, wrzucamy pokrojoną w pół plasterki cebulę i podsmażamy aż zmięknie.
Dodajemy 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy jedną lub dwie łyżeczki cukru, w zależności ja kwaśny jest przecier. Sugeruję dodać jedną łyżeczkę cukru, dokładnie wszystko wymieszać i spróbować. Jeśli będzie za kwaśne, dodać jeszcze jedną łyżeczkę cukru, wymieszać i znów spróbować.
Całość podduszamy jeszcze kilka minut.
Zawartość słoika lub słoików wypełniamy warstwami. Najpierw warstwa cebuli, potem kilka kawałków śledzia i znów warstwa cebuli. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz