Składniki:
- płaty śledziowe
- przecier pomidorowy 500ml
- szklanka oleju
- 3-4 cebule
- ziele angielskie
- liść laurowy
- papryka słodka w proszku
- cukier
- sól
- pieprz
Płaty śledziowe należy wymoczyć w zimnej wodzie i dokładnie opłukać, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Każdy płat kroimy na 3-4 kawałki.
Na patelnię wlewamy szklankę oleju, wrzucamy pokrojoną w pół plasterki cebulę i podsmażamy aż zmięknie.
Dodajemy 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczkę
słodkiej papryki w proszku, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym
pieprzem.
Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy jedną lub dwie
łyżeczki cukru, w zależności ja kwaśny jest przecier. Sugeruję dodać
jedną łyżeczkę cukru, dokładnie wszystko wymieszać i spróbować. Jeśli
będzie za kwaśne, dodać jeszcze jedną łyżeczkę cukru, wymieszać i znów
spróbować.
Całość podduszamy jeszcze kilka minut.
Zawartość
słoika lub słoików wypełniamy warstwami. Najpierw warstwa cebuli, potem
kilka kawałków śledzia i znów warstwa cebuli. Czynność powtarzamy do
wyczerpania składników.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz